top of page
Baran Akman

Konteynerde Taze Kahve

Çelik kutularımız şimdi de kahve dükkanlarıyla karşımızda. Dünyanın dört bir yanında, tek bir konteynerden otuza yakın konteynerin bir araya geldiği işlerle, tasarım olarak öne çıkanları derleyip toparlamaya çalıştım.


Nakliye Konteyner Ev, Tiny House, shipping container, airbnb, kiralık konteyner


1 Container Coffee Works | Ankara


Ankara'daki Container Coffee Works 2 adet nakliye konteynerinin ileri dönüşümüyle yapılmış. Sade bir tasarım diline sahip kahve dükkanı, tasarım anlamında yapılan eklemelerle konteyner görünümünden tam çıkmadan ama yeni üretilmiş gibi bir çizgide duruyor. Bu duruş benim de önemsediğim bir detay, burada başarıyla uygulandığını düşünüyorum. Bütünüyle beyaz boyalı, olabildiğince detaydan uzak yapı, dışarıya yalın bir mesaj verirken içeride tercih edilen koyu ahşap ve siyah yüzeyler hem cepheyle bir kontrast oluşturuyor hem de kahveye eşlik ediyor. İçerideki sınırlı oturma alanı, önündeki ahşap teras ile arttırılmış. Markanın, cephede ahşap yüzeye uygulanmış logosu başarılı bir grafik tasarım örneği olarak noktayı koymuş. Bize de yerinde ziyaret edip kahvenin tadına bakmak kalıyor.



Nakliye Konteyner, shipping container, container coffee works, kafe, kahve
Container Coffee Works | Ankara

2 Starbucks | Tayvan | Kengo Kuma


Starbucks, Asya Pasifik'teki ilk mağazasını biraz sıradışı yapmak istemiş sanırım. Tayvan'da açmış olduğu bu kahve durağı, dünyaca ünlü mimar Kengo Kuma imzalı. Kengo Kuma'yı Eskişehir'deki OMM'den (Odunpazarı Modern Müze) hatırlayabiliriz. İlk bakışta rastgeleymiş gibi görünen tasarım, Kuma'nın, Çin'de Dou Gong / Bucket Arch diye tanımlanan strüktürden ve kahve ağacının yaprak ve dallarından esinlendiğini öğrendiğimizde daha anlaşılır hale geliyor. Dou Gong, birbiri üzerine yığılmış gibi görünen kirişlerin son derece organize yapısını temsil ederken, kahve ağacı organik yaprakların doğal düzenini anlatıyor. 29 konteynerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş 320 m²'lik yapı, kutuların dar cephelerinde ve çatıda açılan geniş doğramalarla doğal ışığı içine alıyor. Nakliye konteynerlerini kullanmak, endüstriyel atık ve malzemeleri azaltmak ve yeniden kullanmanın önemini vurgulamak için mimari bir eğilim haline geldi. Bu şekilde 40'tan fazla mağazası bulunan firma, sürdürülebilirlik sözünü de yerine getiriyor gibi.

Nakliye Konteyner, shipping container, starbucks, kengo kuma, taiwan, coffee, kahve, cargotecture
Starbucks | Tayvan

3 Starbucks | Seattle - Amerika


Seattle / Amerika'daki bu mağaza ülkemizde alışık olduğumuz konseptlerden farklı olarak ve Amerika'daki yaygın kullanımıyla "drive-thru" denilen, aracınızdan inmeden kahvenizi sipariş edip devam ettiğiniz bir alışverişi mümkün kılıyor. 4 adet nakliye konteyneri 41,80 m² lik kullanım alanı sunarken 20-feet'lik bir konteyner çöp, geri dönüşüm ve depolamaya ayrılmış. Konteynerler ham haliyle kullanılırken cephede ve geniş cam yüzeylerde grafik çalışmalar uygulanmış.


Nakliye Konteyner Otel, mobile hotel, shipping container,
Starbucks | Seattle

4 Foghound Coffee Shop | Güney Afrika


Güney Afrika'da Earthworld Mimarlık Ofisi nin tasarladığı 2 katlı Foghound Kahve Dükkanında, konteynerlerin üst katta konumlandırıldığı, zemin kattaki iz düşümlerinin de servis ve oturmaya ayrıldığı bir mimari kurgu var. Birinci kattaki uzun iki konteynerin arasından yukarı çıkan lineer merdiven, bizi showroom'a ve idari ofislere ulaştırıyor. Merdiven kovası hizasındaki tavan aydınlatmaları, cam korkuluklar ve konteyner dar cephelerindeki geniş doğramalar doğal ışığı içeriye alan mimari dokunuşlar. Nakliye konteyneri kullanmanın yanında yapıda sürdürülebilir tasarım ilkeleri doğrultusunda yalıtım için 8 cm'ik "spray foam" uygulanması, geri dönüştürülmüş ahşap tavan, güneş enerjili sıcak su ısıtma sistemi sayılabilir.

Nakliye Konteyner Otel, mobile hotel, shipping container, amsterdam, Figee2868
Foghound Coffee Shop | Güney Afrika

5 HOH Kafe | Tayvan


Tasarımı Tayvan merkezli infeel architects tarafından yapılan bu tek konteynerlik kahve dükkanı ilk bakışta eski bir nakliye konteyneri olduğunu hissettirmiyor. Şehrin kenarından ormana doğru süzülen bir yol üzerinde konumlanmış. Zemin ve peyzajla o kadar iyi bütünleşmiş ki sanki hep oradaymış duygusu uyandırıyor. Malzeme seçiminin de - mesela kor-ten çelik kullanılması gibi - bunda etkisi büyük. Cephe boyunca hareket edebilen geniş sürgü doğramalar açıldığında iç ile dış hemen bir oluyor ve rahat bir alışveriş imkanı sağlıyor.



Nakliye Konteyner Otel, mobile hotel, shipping container, sleeping around
HOH Cafe | Tayvan


 

Siz de düşüncelerinizi, beğendiğiniz / beğenmediğiniz noktaları yazabilirsiniz. Favori mekanınız hangisi? Hangisinde kahve içip vakit geçirmek istersiniz?









40 görüntüleme2 yorum

2 comentários


Levent CEBECI
Levent CEBECI
19 de mai. de 2022

Konteyner yapısı ya da kullanılan yapı malzemelerinin, müşterilerin içeride aldığı kahve kokusu üzerinde bir etkisi var mı? ☕️ Profesyonel zincilerde koku ambiyasına extra önem verildiğini okumuştum

Curtir
Baran Akman
Baran Akman
19 de mai. de 2022
Respondendo a

Yapı malzemelerinin kokuyla direkt bir ilişkisi olduğunu sanmıyorum ama renk/doku anlamında, özellikle yeme-içme sektöründe, bir katkısı var. Restoranlarda iştah açısından kırmızının tercih edilmesi gibi. Kahve dükkanlarında da koyu kahverengi renkler ve beraberinde koku bizi içeriye ufak ufak davet eder :)

Curtir
bottom of page